Curiozități despre... scaune – află informații valoroase pentru cultura ta generală

Astăzi dorim să vă descrețim puțin frunțile cu un tip de articol amuzant, interesant și plin de informații valoroase pentru cultura generală. Am făcut cercetări online și am aflat o mulțime de lucruri neștiute pe subiectul modelelor de scaune de birou și nu numai și ne face plăcere să le împărtășim cu voi!

1. Scaunele erau în trecut dedicate capetelor încoronate

Deși există dovezi atestate documentar pentru existența scaunelor în urmă cu aproximativ 5000 de ani în zona Egiptului Antic, această piesă de mobilier a devenit accesibilă pentru oricine mult mai târziu. Scaunele cu spătar au fost create pentru a servi mai marilor regi și împărați ai lumilor de mult apuse și abia în jurul anul 1600 au început să apară prin casele oamenilor de rând, dar chiar și atunci fiind piese de mobilier rare. Pe vremea aceea, oamenii foloseau taburete sau bănci. Revoluția Industrială a făcut ca scaunele pe care le știm astăzi să apară în fiecare casă de om de rând.

2. Modelele de scaune de birou au patru mari celebrități care au contribuit la finalizarea design-ului lor

Este un lucru destul de bine știut faptul că Charles Darwin a fost fondatorul scaunelor de birou, prin adăugarea unor rotițe mici picioarelor de scaun ale fotoliului său de lucru, însă și Thomas Jefferson a avut un rol important în evoluția scaunelor de birou, prin faptul că scaunul său de lucru se rotea. Deși scaunul nu avea roți, această caracteristică neobișnuită la vremea aceea a ajutat enorm la evoluția acestei piese de mobilier. Se crede chiar că Jefferson a semnat Declarația de Independență fiind așezat pe scaunul său rotativ. Al treilea părinte al scaunelor de birou pe care le cunoaștem astăzi este Thomas E. Warren care, la aproximativ 50 de ani de la descoperirea funcției de rotație a scaunului lui Jefferson, a combinat această funcție cu mobilitatea rotițelor lui Darwin și a creat un scaun care să le aibă pe amândouă. Cu toate acestea, acest scaun nu avea suport pentru zona lombară, motiv pentru care al patrulea părinte fondator al scaunului de birou, Otto von Bismarck, a văzut potențialul acestui tip de scaun, deși părerea generală la vremea respectivă era că aceste scaune, datorită comodității lor, vor determina pe cei așezați să fie leneși și să nu se poată concentra la muncă. Bismarck a crescut considerabil popularitatea acestor scaune, comandând sute, tocmai pentru a spori productivitatea angajaților guvernului. Bismarck este cel care le-a creat pernuța pentru suport lombar.

3. În Statele Unite ale Americii se cumpără anual peste 28 de milioane de scaune de birou

Companiile de afaceri americane cumpără anual peste 16 milioane de scaune, pentru sporirea nivelului de confort al angajaților care lucrează în cadrul lor, iar pe lângă această sumă uluitoare, persoanele private cumpără aproximativ 12 milioane de scaune pentru uz casnic anual. Un total de mai bine de 28 de milioane de scaune sunt achiziționate an de an pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Uau!

4. Construcția scaunului electric a fost finanțată de Thomas Edison

Oricât de înfricoșătoare ar părea afirmația că Edison a fondat construcția scaunului electric, acest lucru are de fapt o poveste foarte amuzantă. În anul 1889, pentru construcția scaunului exista o rivalitate imensă între Edison și Tesla, din cauza faptului că Edison inventase curentul DC, pe când Tesla inventase curentul AC. Din dorința de a atrage populația spre utilizarea curentului DC, Edison a finanțat construcția scaunului electric. După completarea construcției scaunului electric, Edison a văzut potențialul său maxim, motiv pentru care a propus utilizarea sa în locul spânzurării, ca o alternativă mai umană a sentinței la moarte.

Împăratul Menelik II al Abbysiniei, țară cunoscută astăzi sub numele de Etiopia, a aflat despre scaunul electric și a dorit să dețină unul, pentru a avea o metodă ușoară de a „avea grijă” de contracandidații săi. Partea amuzantă a acestei istorioare este faptul că țara împăratului nu avea electricitate, acesta neputând utiliza scaunul achiziționat, transformându-l, astfel, în tron. Noi credem că Edison nu a fost foarte încântat de modul de utilizare ales de împărat.

5. Cuvântul „scaun” nu apare în Biblie

Este absolut adevărat. Cuvântul „scaun” nu apare menționat în Biblie nici măcar o dată. Dacă sunteți pasionați de lectura sau de studiul asupra acestei cărți sfinte, data viitoare când o abordați, aveți grijă la acest aspect, citiți cu atenție și vă veți convinge voi înșivă de acest fapt.

6. Scaunul de tip leagăn datează din anul 1710

Primul scaun de tip leagăn a fost inventat în 1710, prin atașarea unor patine de gheață la un scaun de tip bancă. Nouă ni se pare puțin ciudat scenariul în care cineva atașează patine de gheață oricărui tip de scaun, dar nu ne plângem, căci rezultatul ne place!

Sperăm că v-am făcut să zâmbiți puțin pe ziua de astăzi, dar sperăm și că ați aflat ceva nou, pentru că noi suntem de părere că o zi în care nu ați zâmbit sau nu ați aflat ceva nou, oricât de mic, este o zi pierdută.

Cele mai bune scauneKneeling chairScaun ergonomicScauneScaune comfortabileScaune cu masajScaune de barScaune de birouScaune de birou ergonomiceScaune de birou gamingScaune de birou xxlScaune de bucatarieScaune de conferintaScaune directorialeScaune onlineScaune pentru copiiScaune pentru gamingScaune relaxareScaune vizitatori

Lăsați un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate