3 lucruri la care să fii atent când alegi scaunul de birou potrivit pentru munca de acasă

Epoca în care trăim este epoca vitezei, a tehnologiei, a celor care sunt mereu pe fugă și a celor care își doresc mereu mai mult. Din această cauză există riscul ca atunci când suntem mereu pe fugă, să uităm să acordăm atenție asupra unor aspecte foarte importante, cum ar fi modelele de scaune de birou potrivite pentru munca de acasă pe care stăm așezați atunci când ne grăbim să lucrăm cât mai mult cu putință în cele 8 ore ale programului de muncă. Nu este niciun secret și, cu siguranță, nicio rușine, faptul că munca de acasă pare să fi câștigat monopol global, în special în ultimii 2 ani, de când a început nebunia cu pandemia și cu virusul.

Desigur că există multe părți negative ale muncii de acasă, cum ar fi faptul că dacă până acum făceam cât de cât mișcare, în drum spre birou, acum nu mai reușim nici măcar atât, în afara cazurilor celor care își propun și chiar își fac timp pentru activitate fizică. Cu toate acestea, există multe părți pozitive ale muncii de acasă, de la simplul fapt că avem șansa să lucrăm din confortul propriei noastre case, la faptul că economisim mult mai mulți bani și la faptul că nu mai pierdem atât de mult timp pe drum spre birou. Cu toate acestea, munca de acasă ne afectează mai mult decât ne dăm seama la o primă privire.

Cum afectează munca de acasă postura spatelui

Fie că ne dăm seama sau nu, scaunele de birou pe care le utilizăm la locul de muncă nu sunt orice fel de scaune, ci sunt scaune special create pentru a fi utilizate pe perioade îndelungate de timp. Chiar dacă nu sunt mereu cele mai bune de pe piață, de cele mai multe ori sunt mai mult decât suficiente pentru a îndeplini funcția pentru care au fost achiziționate. Pe de altă parte, atunci când lucrăm de acasă suntem tentați de moliciunea canapelei și, de cele mai multe ori, cu excepția ședințelor sau apelurilor video la care trebuie să luăm parte, ne lăsăm pradă tentațiilor, ne așezăm cu picioarele sub noi și alegem să lucrăm cu laptopul în brațe, din confortul canapelei.

Deși pe moment pare cea mai confortabilă variantă, aceste posturi nu sunt indicate pe perioade lungi de timp, pentru că în timp deformează spatele și produc serii de probleme ce pot ajunge chiar grave. Pare greu de crezut faptul că o canapea atât de moale și atât de comodă ne-ar putea face vreun rău, însă de fapt este foarte posibil. Dacă acest confort al canapelei ar fi fost indicat lucrului, atunci birourile ar fi fost pline de canapele, în loc de scaune de birou. Cu toate acestea, nu există canapele în birouri, nici nu există cuvântul ”birou” în denumirea canapelelor, așadar este clar că trebuie să fie un motiv bine întemeiat pentru care nu este bine sa lucrezi stând pe o canapea.

Cum alegi scaunul de birou ergonomic ideal pentru munca de acasă

Dacă știi că urmează să petreci o perioadă lungă de timp așezat pe un scaun de birou, trebuie să știi că tipul de scaun de birou pe care îl folosești este o decizie în prealabilul căreia trebuie să consulți anumiți factori. În primul rând, factorul cel mai important este persoana care va ocupa acest scaun. După ce ai hotărât cine îl va utiliza, trebuie să știi ce fel de probleme de sănătate are persoana respectivă, pentru ca, în ultimul rând, să afli ce scaun se potrivește cel mai bine pentru prevenirea sau diminuarea acestor probleme, sau pur și simplu pentru a nu le augmenta.

1. Cine va utiliza scaunul ergonomic

Fie că sunteți voi înșivă, fie că este o altă persoană, cert este că această informație este extrem de importantă atunci când hotărâți să achiziționați un scaun de birou, pentru că suntem cu toții diferiți, cu probleme diferite și cu necesități diferite. Din acest motiv, scaunul de birou ergonomic ideal pentru noi s-ar putea să nu fie nici pe departe bun pentru o altă persoană. Așadar, chiar dacă ar putea părea cu prea puțină importanță, trebuie să aveți clar în minte cine va fi persoana care va utiliza scaunul.

2. Ce probleme de sănătate are utilizatorul

Există patru tipuri de probleme de sănătate care sunt, mai mult sau mai puțin, în legătură cu poziția corpului și care pot fi ori prevenite, ori diminuate cu ajutorul scaunului de birou ergonomic corespunzător.

- Probleme de respirație. Persoanele care au probleme de respirație au nevoie ca, atunci când sunt așezate, să aibă un unghi între coapse și trunchi de 90 de grade sau mai pare, pentru a evita blocarea sau îngrădirea în orice fel a cutiei toracice.

- Probleme de genunchi. Persoanele care suferă de probleme de genunchi necesită un scaun care să nu pună niciun fel de presiune pe articulația genunchiului, acest lucru fiind posibil atunci când, în poziția de așezat pe scaun, genunchii se află într-un unghi de 90 de grade, iar picioarele sunt perpendiculare pe pardoseală.

- Probleme de spate. Fie că este vorba de zona lombară sau de orice altă parte a spatelui, cert este că coloana vertebrală este foarte solicitată pe tot parcursul zilei, aceasta fiind responsabilă cu poziția dreaptă și susținerea întregului trunchi, motiv pentru care mușchii atașați de ea pot obosi sau se pot eroda, dacă suportul pe care îl primesc în poziția de așezat nu este îndeajuns de bun.

- Probleme de gât. Din cauza faptului că stăm aplecați asupra unei tastaturi sau asupra unui telefon ore în șir, vertebrele și mușchii din zona gâtului sunt suprasolicitați, ceea ce cauzează inflamații și dureri.

3. Ce tip de scaun de birou se potrivește pentru munca de acasă

- Pentru cei cu probleme de respirație este important ca scaunul de birou ergonomic să aibă un sistem de reglare a unghiului dintre spătar și șezut. În acest fel, dacă utilizatorul are nevoie de un unghi mai mare, pentru o respirație mai amplă, acest lucru va fi posibil și, astfel, nu doar că șederea va fi mai comodă, dar va fi și mai practică, permițând unei persoane cu astfel de probleme să își continue munca nestingherită.

- Pentru cei cu probleme de genunchi, scaunul de birou ergonomic ideal este acela al cărui picior permite reglarea înălțimii. Dacă înălțimea piciorului scaunului este reglabilă, atunci scaunul nu doar că este potrivit pentru diferite persoane cu diferite înălțimi, dar va și asigura bunăstarea utilizatorilor săi, prin faptul că va permite o poziție confortabilă și corectă a picioarelor, ajutând la eliminarea tensiunii de pe articulația genunchilor și la ameliorarea durerilor.

- Pentru cei cu probleme de spate, scaunul de birou ergonomic ideal este unul cu un spătar ușor supra dimensionat, care să aibă suportul adecvat pentru spate, cu extra burete în zona lombară și, în unele cazuri, cu extra burete în zona dintre omoplați. Cu alte cuvinte, atunci când stăm așezați pe un scaun, coloana vertebrală trebuie să fie cât mai aproape de forma sa normală, care seamănă cu un ”S”, iar în spațiile în care coloana se arcuiește spre față, este nevoie de extra suport și, deci, de extra burete.

- Pentru cei cu probleme de gât, scaunul de birou ergonomic ideal este acela care ori are un spătar supra dimensionat care să ofere suportul necesar capului, ori acela care are o tetieră. Deși problemele sunt la gât, pentru a le elimina este important să susținem capul, pentru că, la urma urmei, acesta este scopul principal al gâtului, iar orice ajutor exterior în acest sens va lua presiunea de pe gât și va permite mușchilor săi să se relaxeze.

Știm că sunt multe probleme și mulți factori de luat în considerație atunci când dorim să achiziționăm un scaun de birou potrivit cu munca de acasă și tocmai acesta este motivul pentru care am încercat să întocmim acest articol în această manieră, pentru a vă oferi informații utile în categorii distincte și a vă ajuta, în acest fel, să vedeți exact de ce aveți nevoie în funcție de problemele voastre. Cu toate acestea, trebuie să știți faptul că o problemă nu o exclude pe cealaltă, motiv pentru care este important să găsiți un scaun care să le îmbine pe toate cele de mai sus, pentru a fi sigur că aveți postura corectă la birou și, mai mult decât atât, pentru a fi sigur că aveți tot suportul de care are nevoie corpul pentru a adopta această postură și a o menține de-a lungul zilei.

Scaun ergonomicScaune comfortabileScaune cu masajScaune directorialeScaune onlineScaune relaxare

Lăsați un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate

Produse evidențiate

- 11%
77 lei 87 lei

Nume produs

No reviews
44 lei

Nume produs

No reviews